Home Agenda In gesprek met Harry De Paepe: De twee kanten van het Kanaal.
13
nov
2019

In gesprek met Harry De Paepe: De twee kanten van het Kanaal.

Gent - De Abt

De band tussen onze gewesten en Groot-Brittannië is eeuwenoud. De verovering van het eiland door Willem de Veroveraar in 1066 lukte alleen maar door dankzij de steun van ‘Flemings’ en ‘Brabanters’. Het koningshuis en de Engelse economie steunden in de 14de eeuw sterk op onze lakenhandel, wat zorgde voor een bijzondere vriendschap tussen Jacob van Artevelde, een gewone Gentse burger, en de Engelse vorst. Tot in de 16de eeuw kon je in Zuid-Wales gesprekken voeren in Nederlandse dialecten. De bordelen van Vlaamse ‘frows’ waren populaire trekpleisters voor vele Engelsmannen. Met Willem III van Oranje – king Billy voor de fans – kwam er zelfs een Nederlander op de troon. En tijdens de Eerste Wereldoorlog was het Verenigd Koninkrijk een veilige thuishaven voor veel Belgische vluchtelingen.

De twee kanten van het Kanaal is geen klassieke vertelling over koningshuizen en heersers, maar gaat ook over bevriende geleerden, Vlaamse wevers, vluchtende protestanten en Belgian refugees; gewone mannen en vrouwen die hun stempel drukten op de Britse geschiedenis. Want lauw bier, cricket én golf komen van ‘onze’ kant van het Kanaal…

Harry De Paepe(1981) is leraar geschiedenis. Hij publiceert – onder meer op Doorbraak – over het Verenigd Koninkrijk en de eigenaardigheden van de Britten. Dat maakt van hem een graag geziene gast op radio en tv. In 2017 schreef hij, samen met Flip Feyten, met veel tongue in cheeck, het meermaals herdrukte Stiff Upper Lips.

Harry De Paepe

Datum & uur

Woensdag 13 november om 20u00